THE KALUNGA QUILOMBO:

THE ENFORCEMENT OF THE HUMAN RIGHT TO ADEQUATE FOOD AS A DECOLONIAL STRUGGLE AND THE ECOLOGY OF KNOWLEDGES

Authors

  • Mayra Alarcon Jeronimo da Silva Universidade Estadual de Goiás (UEG)

Keywords:

Cerrado, Decolonial Food, Human Rights, Knowledge

Abstract

Food Sovereignty should be associated with the guarantee of the Human Right to Adequate Food (HRAF) and Food and Nutritional Security (FNS). The first concept relates to the right of peoples to decide what is produced and consumed, while FNS emphasizes the right to permanent access to quality food in sufficient quantities on a continuous basis. HRAF is the inherent right of individuals to regular and unrestricted access to safe and healthy food, in adequate and sufficient quantities, without interruption, and in respect of their culture. This study aims to elucidate and describe the Brazilian food system, its relationship with the consequences generated by the global syndemic, and how this phenomenon affects, through the racialized segment, the HRAF of Traditional Communities, with a focus on the Kalunga in the state of Goiás. Document research and a diagnostic survey were conducted in the Kalunga Congonhas Community. Changes in the traditional eating habits of the Community were observed, and the concepts of Food Sovereignty, Adequate Food, and Food and Nutritional Security are complementary and highly related to the guarantee of the Human Rights of the Kalunga People.

Author Biography

  • Mayra Alarcon Jeronimo da Silva, Universidade Estadual de Goiás (UEG)

    Nutricionista de equipe multiprofissional na Atenção Primária à Saúde eMulti, atua nas áreas de Saúde Pública e Clínica. Possui graduação pela Universidade Federal de Goiás (UFG) e é mestranda em Ciências Sociais e Humanidades no Programa de Pós-Graduação em Territórios e Expressões Culturais no Cerrado (TECCER) da Universidade Estadual de Goiás (UEG)

References

ABRANDH , Ação Brasileira pela Nutrição e Direitos Humanos. O Direito Humano à Alimentação Adequada e o Sistema Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional. Brasília, 2013. 264 p.

ABRANDH, Ação Brasileira pela Nutrição e Direitos Humanos. Direito Humano à Alimentação Adequada no Contexto da Segurança Alimentar e Nutricional. Brasília, 2010. 204 p.

ALMEIDA, Alfredo Wagner et al. A desapropriação como instrumento de titulação de terras quilombolas: A não caducidade do decreto prevista na Lei 4.132/62. São Paulo: Editora Dialética, 2022. 224 p.

AZEVEDO, ELAINE. Ultraprocessados, ultraesfomeados e o sistema agroalimentar moderno. Le Monde Diplomatique Brasil, p. 4-5. 2021. Disponível em: https://nuppre.paginas.ufsc.br/files/2021/05/Le-Monde-Diplomatique-Brasil-ed-166-%C2%AE%EF%B8%8F-Maio-2021.pdf. Acesso em: 17 fev. 2024.

BRASIL , Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Guia alimentar para a população brasileira. 2014. 158 p.

BRASIL. Lei n. 8080, de 18 de setembro de 1990. Dispõe sobre as condições para a promoção, proteção e recuperação da saúde, a organização e o funcionamento dos serviços correspondentes e dá outras providências. Diário Oficial da União, Brasília, 20 de setembro de 1990.

BRASIL. Ministério da saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Política Nacional de Alimentação e Nutrição, Brasília, 2013. Política Nacional de Alimentação e Nutrição.

BRASÍLIA. RECOMENDAÇÃO Nº 011: Recomenda a inclusão dos alimentos e bebidas ultraprocessados na categoria de nocivos à saúde na Reforma Tributária. CONSELHO NACIONAL DE SAÚDE , 2023.

CARVALHO, Antônio. Determinantes sociais, econômicos e ambientais da saúde. Fiocruz, Rio de Janeiro, v. 2, p. 19 - 38, 2013.

CASTRO, Josue de. O livro negro da fome. São Paulo: Editora Brasiliense, 1966. 178 p.

CASTRO, Josué de. Geografia da fome: o dilema brasileiro: pão ou aço. 10 ed. Rio de Janeiro: Edições Antares, 1984. 384 p.

CRUZ, Marly. Concepção de saúde-doença e o cuidado em saúde. Fiocruz: Qualificação dos Gestores do SUS, Rio de Janeiro, p. 21 - 33, 2011.

CUNHA, Valdir Fernandes. Soberania e Segurança Alimentar na perspectiva dos jovens Kalunga da Comunidade Vão de Almas. Brasília, 2018. 133 p Dissertação (Programa de Mestrado Profissional em Sustentabilidade Junto a Povos e Territórios Tradicionais - MESPT) - Universidade de Brasília, Brasília, 2018.

EGGER, Daniela; SILVA, Vanessa . Caderno de experiências de pesquisa em saúde e povos tradicionais de matriz africana: para a promoção de soberania e segurança alimentar e nutricional. 1 ed. Rio de Janeiro: Fundação Oswaldo Cruz, 2022.

FIAN BRASIL. Curso Básico de Direito Humano à Alimentação e à Nutrição Adequadas (Dhana) – Módulo I. Brasília, 2020.

FUENTES, Patrick . Racismo ambiental é uma realidade que atinge populações vulnerabilizadas. Jornal da USP no Ar. 2021. Disponível em: https://jornal.usp.br/atualidades/racismo-ambiental-e-uma-realidade-que-atinge-populacoes-vulnerabilizadas/. Acesso em: 23 nov. 2023.

GONÇALVES, Letícia; SILVA, Vanessa ; NAHRA, Alessandra. Decolonizando a alimentação. Revista Sustentarea, v. 5, n. 4, p. 11-15, 2021. Disponível em: https://www.fsp.usp.br/sustentarea/wp-content/uploads/2021/12/Revista-12.pdf. Acesso em: 7 dez. 2023.

GPAFSN - Global Panel on Agriculture and Food Systems for Nutrition. Food systems and diets: facing the challenges of the 21st century, London. 133 p, 2016.

GREEN , Rhys et al. Farming and the fate of wild nature. Science, n. 307, 2005.

HIGH LEVEL PANEL OF EXPERTS ON FOOD SECURITY AND NUTRITION (HLPE).

Food losses and waste in the context of sustainable food systems. A report by the High-Level Panel of Experts on Food Security and Nutrition of the Committee on Word Food Security. Rome, 2014.

HIGH LEVEL PANEL OF EXPERTS ON FOOD SECURITY AND NUTRITION (HLPE). Nutrition and food systems. A report by the High-Level Panel of Experts on Food Security and Nutrition of the Committee on World Food Security. Rome, 2017.

LADERCHI, Caterina et al. The Economics of the Food System Transformation: Global Policy Report. Food System Economics Commission (FSEC). 117 p, 2024.

LEITE, Fernanda Helena et al. Ultra-processed foods should be central to global food systems dialogue and action on biodiversity. BMJ Global Health, n. 7. 3 p, 2022.

MESENBURG, Marilia et al. Doenças crônicas não transmissíveis e covid-19: resultados do estudo Epicovid-19 Brasil. Revista de Saúde Pública, v. 55, n. 38, 2021.

QUIJANO, AnÌbal. Colonialidade do Poder, Eurocentrismo e América Latina. In: CASTRO-GÓMEZ, Santiago. A colonialidade do saber eurocentrismo e ciências sociais: perspectivas latinoamericanas. Argentina: Clacso, 2005. 130 p.

REDE BRASILEIRA DE PESQUISA EM SOBERANIA E SEGURANÇA ALIMENTAR E NUTRICIONAL (REDE PENSSAN). Inquérito Nacional sobre Insegurança Alimentar no Contexto da Pandemia da Covid-19 no Brasil: II VIGISAN, 2022. 112 p. Disponível em: https://olheparaafome.com.br/wp-content/uploads/2022/06/Relatorio-II-VIGISAN-2022.pdf. Acesso em: 22 nov. 2023.

SANTOS, Boaventura de Sousa. Renovar a teoria crítica e reinventar a emancipação social. São Paulo: Boitempo, 2007.

SANTOS, Boaventura. PARA ALÉM DO PENSAMENTO ABISSA: Das linhas globais a uma ecologia de saberes. Revista Crítica de Ciências Sociais, Coimbra, 2007.

SEGRE, Marco; FERRAZ, Flávio. O conceito de saúde. Revista de Saúde Pública, São Paulo, v. 31, n. 5, p. 538 - 42, 1997.

SWINBURN, Boyd et al. The Global Syndemic of Obesity, Undernutrition, and Climate Change: The Lancet Commission report. The Lancet, London, England, v. 393, p. 791- 846, 2019.

Published

2024-11-09

How to Cite

THE KALUNGA QUILOMBO:: THE ENFORCEMENT OF THE HUMAN RIGHT TO ADEQUATE FOOD AS A DECOLONIAL STRUGGLE AND THE ECOLOGY OF KNOWLEDGES. (2024). Social and Environmental Law Journal, 2(02), p. 133-150. //www.revista.ueg.br/index.php/redis/article/view/15679

Similar Articles

1-10 of 39

You may also start an advanced similarity search for this article.